Drijfvermogen in de kajak :       ... terug naar info


Een kajak uitrusten met drijfvermogen gebeurd meestal door de aanschaf van luchtzakken. En voor en n achter. Nu kosten luchtzakken geld en zijn regelmatig lek. Daarom de alternatieve aanpak : PET flessen.
Een pvc luchtzak van 30 liter weegt 500 gram, een nylon model van 10 liter 100 gram, een PET fles van 1,5 liter 50 gram, een PET fles van 5 liter 150 gram.
Om voldoende drijfvermogen te verkrijgen zullen meerdere flessen nodig zijn. Een kajak van 20 kg weegt onder water slechts 8 kg, daar het soortelijk gewicht van een polyester/glasvezel composiet 1,7 is. Dus met twee waterflessen van 5 liter blijft deze kajak reeds drijven.
Meer lucht is beter. Als u zelf nog even op de kajak wil steunen moet hiermee rekening worden gehouden. Het soortelijk gewicht van de mens is 1,0 en gelijk aan dat van water. Dus een mens met wat lucht in zijn longen gaat niet onder. Wil deze zich echter boven water hijsen weegt elke kilogram boven het wateroppervlak door.
Op deze manier kan iedereen voor zichzelf zijn risico berekenen. Een zeekajak heeft afgesloten compartimenten voor en achter die het toelaten om in een volgelopen kajak toch terug in te stappen. Vlakwater wedstrijdvaarders zijn grammenjagers en steken juist daarom geen drijfvermogen in hun kajak.
Als u kiest voor PET flessen : bevestig deze vast in de kajak. Wegdrijvende PET flessen zijn waardeloos voor mens en natuur.

      ... terug naar info